Het bijwonen van een sportevenement of concert is misschien dichterbij dan we denken. Er is nog veel onduidelijk over de verspreiding van het virus en het besmettingsrisico op zo'n locatie. Daarom is TU Eindhoven een onderzoek gestart naar de verspreiding van kleine en grote speekseldruppels - aerosolen - in grote ruimtes met veel mensen.
PlasmaMade Aircleaners
In de gangpaden van de tribunes staan om de 2, 3 meter hoge stalen kasten: plasmaluchtreinigers, die detecteren hoeveel van de uitgestoten aerosolen afgevangen kunnen worden. Directeur Martin van der Sluis van PlasmaMade, het bedrijf dat de machines maakt, heeft er in elk geval alle vertrouwen in: "Een plasmafilter werkt 5 jaar zonder onderhoud, haalt al het vuil uit de lucht en gebruikt slechts 100 watt per uur."
Fijnstof en virusdeeltjes
Ook Blocken van de TU heeft vertrouwen in de plasmaluchtreinigers. Door de lucht onder stroom te zetten met statische elektriciteit klonteren deeltjes in de lucht, fijnstof maar ook virusdeeltjes, in de machine samen tot een 'zandkorrel'. Die korrels worden uitgeblazen en vallen op de grond waar ze zijn op te zuigen. In gesloten, kleine ruimtes werkt de plasmaluchtreiniger erg goed. De vraag is wat het apparaat doet in grotere, soms half open ruimtes, zegt Blocken.
Lees het hele artikel op EenVandaag.
Vul uw gegevens in en druk op aanmelden. Wij houden u dan op de hoogte via onze nieuwsbrief.