De trends in keukenapparatuur voor 2025

Tijdens de jaarlijkse Huisshow in Duiven presenteerden de topmerken ATAG, Pelgrim en ETNA hun nieuwste keukeninnovaties. Onze redactie was erbij om de laatste trends op het gebied van koken, design en apparatuur te ontdekken. Deze merken, die diepgeworteld zijn in de Nederlandse traditie van vakmanschap en innovatie, laten zien hoe zij data en marktinzichten vertalen naar de meest geavanceerde keukenapparatuur voor thuisgebruik.

Innovatie en vakmanschap van Nederlandse bodem

ATAG, Pelgrim en ETNA staan bekend om hun rijke historie en toewijding aan kwaliteit. Hoewel elk merk zijn eigen stijl, karakter en doelgroep heeft, delen ze één visie: de keuken is het kloppende hart van het huis. Dit jaar ligt de focus op vier essentiële trends die de toekomst van keukens vormgeven.

Trend 1: Multifunctionele keukenapparatuur

Steeds meer keukenapparaten hebben meerdere functionaliteiten, zoals inductiekookplaten met ingebouwde afzuiging en ovens met airfry-, stoom- en schoonmaakfuncties. Deze multifunctionaliteit bespaart tijd en voorkomt dat je aanrecht vol staat met apparaten. Bij ATAG is er de slimme oven die voelt wat je bedoelt: de nieuwe 8-serie 3-in-1 oven van 60 cm werkt intuïtief en kan bakken, stomen en opwarmen. Pelgrim komt met de glas zwart OP860 oven met pyrolysefunctie, die hardnekkig vuil bij hoge temperaturen (465-500 °C) omzet in as, waardoor je eenvoudig kunt reinigen met een vochtige doek. Daarnaast introduceert het merk in dezelfde lijn de multifunctionele OM840 oven voor opwarmen en bakken. ETNA heeft ook multifunctionele ovens met een AirFry-bakmand, zodat je geen aparte Airfryer hoeft te gebruiken.

Trend 2: Stille luxe

Luxe zit niet alleen in design, maar ook in onzichtbare details zoals geluid en gebruiksgemak. Met de opkomst van open keukens, en de keuken als leefruimte, wordt een laag geluidsniveau steeds belangrijker. Een goed voorbeeld is de ATAG Elevate™, haar stilste kookplaat met afzuiging, die tijdens het koken minder dan 60 dB(A) produceert, zodat je normaal kunt praten. Deze luxe kookplaat beschikt ook over Celsius°Cooking™, waarmee je gerechten tot op de graad en op de seconde nauwkeurig kunt bereiden. ETNA biedt stille luxe met twee nieuwe vaatwassers (VW838CP en VW938CP) die een energielabel A hebben en slechts 38 dB(A) produceren. Ter vergelijking: niet alleen maakt de gemiddelde moderne vaatwasser tussen de 44 en 48 dB(A) geluid, slechts 3db(A) verschil betekent een verdubbeling van het geluid!

Trend 3: Thuis bakken op hoog niveau

Comfort food blijft populair, en steeds meer mensen maken thuis de lekkerste gerechten op hoog niveau. We leggen de verwachtingen voor het thuis bakken van taarten, brood, schotels en pizza's dan ook steeds hoger. Om een perfecte, authentieke pizza te bakken, moet je oven een temperatuur van 350°C kunnen bereiken. De nieuwe ovens van Pelgrim hebben een speciale pizzazone die een temperatuur van 350 °C biedt, zodat je in enkele minuten een verse pizza maakt. Je plaatst de pizza op de speciale plaat hoog in de oven, net onder het element dat de oven verhit. De oven komt ook met een pizza-schep. ETNA brengt ook een model met pizza-programma. ETNA maakt het mogelijk om ook op de inductiekookplaat mooie gerechten te bereiden in grote pannen, zoals vis, paella of stoofschotels. Het merk lanceert een betaalbare, compacte inductiekookplaat met dubbele, koppelbare zones, waardoor je het kookoppervlak kunt verdubbelen.

Trend 4: Slimme energievriendelijkheid

Uit onderzoek van ETNA blijkt dat 60% van de Nederlanders niet weet hoeveel energie hun keukenapparaten verbruiken, maar de meeste mensen letten hier wel op bij de aankoop van nieuwe producten. Steeds meer apparaten ondersteunen bewuster energiegebruik, zoals vaatwassers die op halve lading kan instellen, afzuigkappen die automatisch in- en uitschakelen, en koelkasten die waarschuwen als de deur openstaat. Verbeterde koelsystemen zorgen ervoor dat eten langer vers blijft en energie efficiënter wordt gebruikt. Vaatwassers worden ook slimmer en energiezuiniger. ETNA en Pelgrim verbeteren veel van hun bestaande modellen, waardoor ze promoveren naar energielabel A. Een voorbeeld is de ETNA budgetvriendelijke VW441CP vaatwasser die nu energielabel A draagt, zodat energiezuinige apparatuur bereikbaarder wordt voor een grotere groep mensen.

Wilt u meer informatie over de trends van deze drie topmerken? Bezoek dan deze websites:

ATAG
Pelgrim
ETNA

Bekijk hier de fotoreportage van ons bezoek aan de huisshow.

Deel dit artikel:

Blijf op de hoogte

Vul uw gegevens in en druk op aanmelden. Wij houden u dan op de hoogte via onze nieuwsbrief.