Jaarlijks worden in Nederland circa 460.000 nieuwe keukens verkocht

Uit onderzoek van Marktdata naar de Nederlandse keukenmarkt is gebleken dat er jaarlijks ongeveer 460.000 complete nieuwe keukens worden verkocht en geïnstalleerd. Bovendien vinden er jaarlijks talrijke keukenrenovaties plaats.

De Levensduur van een keuken is afhankelijk van diverse aspecten, waaronder materiaalkwaliteit, vakmanschap, onderhoud en het gebruik. Over het algemeen gaat een goed onderhouden keuken 15 tot 20 jaar mee. Hier zijn enkele belangrijke factoren die de levensduur beïnvloeden:

Kwaliteit van Materiale: Keukens vervaardigd uit robuuste materialen zoals massief hout, roestvrij staal en hoogwaardig laminaat zijn vaak duurzamer dan keukens van goedkopere materialen.

Vakmanschap: De kwaliteit van de installatie speelt een rol in de weerbaarheid van een keuken tegen slijtage en beschadigingen.

Onderhoud: Consistent onderhoud, inclusief schoonmaken, repareren van kleine beschadigingen en het voorkomen van waterschade, kan de levensduur van een keuken verlengen.

Gebruik: Intensief gebruik, zoals in een druk huishouden, kan leiden tot snellere slijtage vergeleken met keukens in rustigere omgevingen.

Keukentrends en persoonlijke smaak veranderen vaak, wat invloed heeft op de levensduur van een keuken. Bij verhuizingen wordt vaak gekozen voor een nieuwe keuken, zelfs als de oude technisch gezien nog lang niet versleten is. Dit verlaagt de gemiddelde levensduur van keukens. Daarentegen kan een renovatie of upgrade de levensduur juist verlengen, zelfs als de keuken technisch nog niet aan het einde van haar levensduur is. Keukens in sociale huurwoningen gaan vaak relatief lang mee, omdat huurders minder snel geneigd zijn te betalen voor een nieuwe keuken en woningcorporaties de levensduur zo lang mogelijk proberen te rekken.

Om tot een globale schatting te komen hoeveel nieuwe keukens (voor particuliere consumptie) er jaarlijks in Nederland worden verkocht en geplaatst, kunnen we het aantal particuliere huishoudens delen door circa 18 jaar. Op 1 januari 2023 telde Nederland 8,3 miljoen huishoudens. Het gaat hier om zogenoemde particuliere huishoudens. Deze huishoudens worden gevormd door personen die alleen of samen in een woonruimte wonen en zelf in hun dagelijkse behoeften kunnen voorzien. Hierdoor wordt het aantal nieuwe keukens in Nederland door marktdata.nl geraamd op circa 460.000 stuks per jaar. Het betreft hier dus compleet nieuwe keukens.

Keukenrenovatie

Daarnaast worden er jaarlijks ook veel keukens gerenoveerd. Er zijn verschillende soorten keukenrenovaties, variërend van kleine cosmetische ingrepen tot grootschalige verbouwingen. Hier zijn enkele veelvoorkomende types keukenrenovaties:

Cosmetische renovatie:

Schilderen: Een eenvoudige manier om de uitstraling van je keuken te veranderen is door de muren en kasten te schilderen.

Nieuwe hardware: Het vervangen van de handgrepen en knoppen van kasten en laden kan een subtiele maar effectieve upgrade zijn.

Schilderen of beitsen: Door de kasten te schilderen of te beitsen, kun je ze aanpassen aan de nieuwe stijl van de keuken.

Apparaatvernieuwing:

Nieuwe apparaten: Het upgraden van keukenapparatuur kan de functionaliteit verbeteren en energiezuiniger zijn.

Toevoegen van nieuwe apparaten: Misschien wil je nieuwe apparaten toevoegen, zoals een vaatwasser of een ingebouwde magnetron.

Aanpassingen aan de indeling:

Verplaatsen van apparatuur: Het herschikken van de locatie van de gootsteen, kookplaat of koelkast kan de efficiëntie van de keuken verbeteren.

Toevoegen van een kookeiland: Een kookeiland kan extra werkruimte en opslag bieden.

Structuuraanpassingen:

Muren verwijderen: Het verwijderen van niet-dragende muren kan een open concept creëren en meer ruimte bieden.

Vervangen van vloeren: Het vernieuwen van de vloer kan de algehele uitstraling van de keuken transformeren.

Complete keukenverbouwing:

Nieuwe lay-out: Een volledige herconfiguratie van de keukenlay-out om aan de specifieke behoeften en wensen van de eigenaar te voldoen.

Nieuwe kasten, aanrechtbladen, apparaten en vloeren: Een alomvattende benadering waarbij vrijwel alle elementen van de keuken worden vervangen.

Het type renovatie dat het meest geschikt is, hangt af van het budget, de huidige staat van de keuken en specifieke doelen en voorkeuren.

Bron: Marktdata


Deel dit artikel:

Blijf op de hoogte

Vul uw gegevens in en druk op aanmelden. Wij houden u dan op de hoogte via onze nieuwsbrief.