Slecht nieuws voor Liebherr: De aanvraag van de fabrikant van huishoudelijke apparaten voor werktijdverkorting op de locatie in Lienz is door de Oostenrijkse arbeidsmarktservice (AMS) afgewezen. Oorspronkelijk zouden tot 960 werknemers uit de productie en productiegerelateerde afdelingen in de maanden oktober, november en december met werktijdverkorting gaan om de aanhoudende daling in de vraag op te vangen. Aangezien Liebherr naar eigen zeggen begin 2025 verwacht dat de situatie zal verbeteren, wilde de fabrikant van koelkasten zijn werknemers niet verliezen.
Zoals nu door de ORF wordt gemeld, heeft de AMS de - al eerder als moeilijk ingeschatte - aanvraag afgewezen. Een van de redenen hiervoor is dat arbeidsmarktexperts in de komende maanden niet verwachten dat de trend zal keren. Liebherr kon niet aantonen dat de economische situatie aan het begin van het nieuwe jaar zou verbeteren. Daarnaast benadrukt ÖVP-arbeidsminister Martin Kocher dat "werktijdverkorting niet bedoeld is om economische schommelingen op te vangen."
AMS-Tirol-directrice Sabine Platzer-Werlberger wordt specifieker: "Tijdens de coronapandemie was werktijdverkorting een gedefinieerd crisisinstrument, nu is het bedoeld voor onvoorziene, exogene gebeurtenissen."
Vakbond pleit voor meer coulance
De Oostenrijkse vakbond "De Productievakbond" (PRO-GE) heeft een andere mening. Nog vóór de afwijzing van de aanvraag pleitte Reinhold Binder, voorzitter van de PRO-GE, ervoor dat het tijd is om de huidige regels voor werktijdverkorting te herzien: "Werktijdverkorting moet weer zodanig worden ingericht dat meer bedrijven er gebruik van kunnen maken. Juist met het oog op het tekort aan vakmensen is het van cruciaal belang dat industriële bedrijven die medewerkers kunnen behouden waarin ze hebben geïnvesteerd."
Thomas Giner, directeur van PRO-GE Tirol, bevestigt de noodzaak van werktijdverkorting: "Liebherr is de grootste werkgever in Lienz en bepalend voor de regio. Als de vakmensen eenmaal weg zijn, zal het in Oost-Tirol niet gemakkelijk zijn om hen te vervangen."
Te weinig werk – uitkomst onzeker
Hoe het nu verder gaat met de werknemers, is tot nu toe volledig onduidelijk. Liebherr-woordvoerder Manuel Eder reageerde op verzoek van de ORF tot nu toe alleen vaag over de verdere stappen van de fabrikant van huishoudelijke apparaten in Oostenrijk. "De directie, de personeelsafdeling en de ondernemingsraad werken nauw samen om gezamenlijk een alternatieve oplossing te vinden om de tijdelijke onderbezetting te overbruggen", zei hij hierover. Ontslagen kunnen op dit moment nog niet worden uitgesloten: voor ongeveer 100 werknemers van de vestiging in Lienz lijkt er momenteel te weinig werk te zijn, schrijft de ORF. Het verklaarde doel is echter om alle medewerkers in Lienz te behouden - dat zijn er ongeveer 1.340.
Kijk voor meer informatie op de website van Liebherr.
Bron: MøbelKultur
Vul uw gegevens in en druk op aanmelden. Wij houden u dan op de hoogte via onze nieuwsbrief.