Optimisme groeit in de Duitse keukenindustrie na uitdagend jaar

De Duitse keukenindustrie ondervond vorig jaar hinder van de consumententerughoudendheid bij aankopen, maar ziet inmiddels tekenen dat het dieptepunt gepasseerd is. "We verwachten een heropleving dit jaar, mede dankzij de dalende inflatie en het verbeterende consumentenklimaat," aldus Volker Irle, directeur van de Arbeitsgemeinschaft Die Moderne Küche e. V. (AMK), tijdens de economische persconferentie van de AMK in Keulen.

In 2023 kampte de Duitse keukenbranche met uitdagende marktomstandigheden. De omzet van de keukenmeubelindustrie bedroeg volgens officiële cijfers ongeveer 6 miljard euro, een daling van 3,3 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Keukenspeciaalzaken noteerden volgens GfK een afname van 18,9 procent in verkochte aantallen en een omzetdaling van 19,2 procent. De markt voor inbouwapparaten zag een daling van 9,5 procent in verkoophoeveelheid en 9,4 procent in omzet.

Ondanks jaren van stijgende prijzen, stabiliseerden de gemiddelde uitgaven voor een nieuwe keuken zich op een hoog niveau. Consumenten spendeerden gemiddeld 11.325 euro aan een nieuwe keuken in speciaalzaken, slechts 54 euro of 0,5 procent minder dan het voorgaande jaar. "Veel huishoudens hebben tijdens de pandemie hun keukenaankopen vervroegd, omdat grote jaarlijkse vakanties niet doorgingen, wat resulteerde in een bovengemiddeld beschikbaar budget bij de doorgaans welgestelde kopers," merkte Markus Wagenhäuser, hoofd van de afdeling Grote Apparaten bij GfK, op. Bovendien werden in de coronajaren opvallend veel oudere, maar nog functionele huishoudelijke apparaten vervangen door nieuwe, krachtigere modellen, zo bleek uit consumentenonderzoeken van GfK.

Hoewel het premiumsegment van de keukens in voorgaande jaren de grootste groei vertoonde, leed het in 2023 een bovengemiddeld sterke omzetdaling. De omzet van keukens die meer dan 20.000 euro kosten daalde met 26 procent. Bij keukens tot 5.000 euro was er een omzetdaling van 18,2 procent, en bij keukens tussen 5.000 en 10.000 euro was de daling 18,8 procent. Keukens geprijsd tussen 10.000 en 20.000 euro kenden de kleinste daling met 15,6 procent.

Ondanks de dalende markttrend, konden energiezuinige huishoudelijke apparaten in 2023 aanzienlijke groei boeken. Het omzetaandeel van koelapparaten in de top energie-efficiëntieklassen A, B en C steeg van 16 procent naar 25 procent. Ook bij vaatwassers was er een toename in de vraag naar apparaten in de hoogste energie-efficiëntieklassen, met een stijging van het omzetaandeel van 34 procent naar 43 procent.

Bron: wonen360
Bronfoto: AMK

Deel dit artikel:

Blijf op de hoogte

Vul uw gegevens in en druk op aanmelden. Wij houden u dan op de hoogte via onze nieuwsbrief.